Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Al Pacino

2008.11.04

Al Pacino

Kép
Al Pacino (1940. április 25., eredeti neve: Alfredo James Pacino) amerikai színész, a filmtörténelem egyik meghatározó színészegyénisége.

  •  

A bemutatkozás évei

Bronxban született, 1940. április 25-én. Szülei olaszok, Salvatore és Rose, születése után hamarosan elváltak, és a kis Al a nagyszülők házában talált menedéket. Kedvenc foglalatossága volt a moziban látott filmszereplők hangjának, mozgásának utánzása. Még középiskolás volt, amikor Bronxban Csehov Sirályában lépett fel, és ekkor ébredt rá saját színészi képességeire. A fiatal srác a Broadway-re vágyott, de a tanulást félvállról vette, és ez egyre romló eredményein is meglátszott. Egy ideig alkalmi munkákból tartotta el magát, majd Herbergh Berghof tanodájába iratkozott be, de Lee Strasberghez vágyott. A metod achting mestere szárnyai alá vette az ifjú titánt, majd off-Broadway-darabokban szerzett neki szerepet. Al végre megvalósíthatta önmagát, és az elkövetkezendő években díjakkal halmozták el munkáiért, többek között Tony- és Obi-díjakkal. Utolsó színházi szerepében egy kábítószerfüggő fiatalt formált meg, s bár ezután egyenesen a mozivászonra nyargalt át, a rendezők és producerek még sokáig hagyták hemperegni a drogos témában. Első két játékfilmjében ugyanis szintén drogfüggő csődtömegeket személyesít meg, akiknek nincs módjuk és nincs erejük ahhoz, hogy szakítsanak züllött életükkel. A Pánik a Tű Parkban direktora így jellemezte a lehengerlő tehetségű sztárpalántát: „Látszatra érdektelen, csúnya kisember, ám amikor beszélni, mozogni kezd, szemében lézersugár gyullad ki”.

A Keresztapa legendakör

Pályája nehezen indult be, és, ha Francis Ford Coppola késhegyre menő viták árán nem fogadtatja el a Paramount Pictures fejeseivel, hogy ő játssza a A Keresztapa című epikus gengszterfilm egyik főszerepét, talán ma egy legendával lennénk szegényebbek. Pacino az első próbafelvételeken nem győzte meg a stúdió vezetőit, akik ki akarták rúgni, de a sokat emlegetett éttermi mészárlásjelenetben már minden kétséget eloszlatott afelől, hogy ő a legautentikusabb választás a fiatal katonatiszt szerepére, aki apja, a mindenható maffiafőnök (Marlon Brando) helyébe lépve a családi vállalkozás élére áll. Pacino-t beszippantotta Hollywood, és a Keresztapáért Oscar-díjra jelölték, ezt azonban még nem sikerült beváltania. Sőt, díjak tekintetében sokáig a legmellőzöttebbek közé tartozott. A Keresztapa azonban mérföldkő lett Új-Hollywood történelmében, felfrissítette műfajának lelassult véráramát, és a nyomában valóságos "gengszterfilm-dömping" indult el. Pacino a két évvel későbbi folytatásban már abszolút főszereplő volt, s noha ismételten jelölték, újfent alulmaradt, ezúttal Art Carney-val szemben (Harry and Tonto c. filmben mint Harry Coombes)

A sebhelyesarcú, Carlito útja, és egy asszony illata

A '70-es években még nem kallódik el (krimik jönnek Sidney Lumet rendezővel: Serpico, Kánikulai délután), a '80-as években viszont sikerül néhány alacsonyabb színvonalú produkcióhoz is leszerződnie. Ebből az évtizedből egyedül A sebhelyesarcú méltó az említésre, amelyben Tony Montanát, a kubai bevándorlót formálja remekbe. A hazájában is bűnözőként tevékenykedő Montana az Újvilág felé hajózva elhatározza, hogy az alvilági vezetőség bizalmába férkőzve majd megfosztja trónjuktól Miami hírhedt drogbáróit. Poliészter öltönyök, füstös klubok, literszámra ömlő vér (a láncfűrészes jelenet farokcsóváló udvarolás Brian De Palma részéről Hitchcock Psycho-ja előtt), nyitott tetejű autók, virágmintás ingek, árulás és becsület. Pacino talán legmeggyőzőbb Montana szerepében: amit tulajdonképpen itt művel, az a mohó, mégis avítt becsületkódex alapján dolgozó, dél-amerikai proletár gondos reprezentációja. A '90-es éveket A szerelem tengere című thrillerrel kezdi, majd a Dick Tracy groteszk maffiózószerepe következik, 1992-ben pedig az Egy asszony illatában kritikus humorral, megfáradt iróniával és lírai szomorúsággal tölti fel Frank Slade, a vak alezredes drasztikus szerepét. Jutalomjátékát Oscarral honorálják, bár a közvélemény szerint ez egyértelműen vigaszdíj volt, egy eddig nem honorált életmű kései elismerése. Pacino szekere innentől kezdve vágtatni kezdett: a Carlito útja egy újabb gengsztermozi, de ezúttal ő játssza az erkölcsös, börtönviselt maffiózót, aki szeretné otthagyni New York alvilágának mocskát, és egy autókölcsönzőt nyitni egy távoli, békés szigeten. Rendkívüli film, amelyben Sean Penn élete egyik legtalálóbb szerepében brillíroz, Pacino pedig ismét nem hazudtolja meg önmagát. Joe Cocker betétdala még tragikusabbá teszi ezt az árulásról és szerelemről szóló gengszterballadát, amelyet érdemes több ponton is összehasonlítani A sebhelyesarcúval. Hisz' mindkét mű főhőse elbukik a küzdelemben, de míg egyikük nem képes a puskacsőnél messzebbre látni, és csak saját vérbosszújára gondol az utolsó pillanatig, addig a másik ellöki magától a változó értékeket, kitágul előtte a horizont; ironikus módon épp egy futni hagyott helyi kiskirály döfi hátába a rozsdásbökőt.

Napjainkig

1995-ben a Szemtől szemben-t forgatja Robert De Niro társaságában, álomszereposztással. Michael Mann nagyszabású akciófilmje óriási lenyomatot hagyott maga után, amit mi sem bizonyít erősebben, minthogy hamarosan videójáték dolgozza fel a rabló-pandúr történetet. 1997-ben Az ördög ügyvédje következik, amelyben a villásfarkú ördögöt mintázza meg nagy sikerrel. 2002-ben, az Álmatlanság-gal ismét sikerül a színészi magaslatokra törnie: Robin Williams ellenlábasát játssza, egy saját lelkiismeretével vívódó nagyvárosi nyomozót, aki egy alaszkai nyomozás során véletlenül lelövi saját társát. Az HBO is sugározta az Angyalok Amerikában című minisorozatot, amelyben Pacino első ízben jelenik meg a közönség előtt őszes hajjal. A film homoszexualitásról, vallásról, politikáról, életről szól – a legkeresettebb hollywoodi filmsztárok taposták egymást a szerepekért, és az eredmény számtalan Golden Globe- és Emmy-díj, vastaps és éljenezés a kritikusok és a nézők részéről. 2006-ban a Pénz beszél című üres karrierfilmben láthattuk, de játszott A velencei kalmár legújabb hollywoodi átiratában is Jeremy Irons mellett. Danny Ocean-ék következő kalandjában, az Ocean's Thirteen-ben is benne volt.

Filmjei

Bemutató

Cím

Magyar cím

Szerep

Rendező

1969. július 13.

Me, Natalie

Én, Natalie

Tony

Fred Coe

1971. május 9.

The Panic in Needle Park

Pánik a Needle parkban

Bobby Lionelli

Jerry Schatzberg

1972. március 15.

The Godfather

A Keresztapa

Michael Corleone

Francis Ford Coppola

1973. augusztus 31.

Scarecrow

Madárijesztő

Francis Lionel 'Lion' Delbuchi

Jerry Schatzberg

1973. december 5.

Serpico

Serpico

Frank Serpico rendőrtiszt

Sidney Lumet

1974. december 12.

The Godfather Part II

A Keresztapa II.

Michael Corleone

Francis Ford Coppola

1975. szeptember 21.

Dog Day Afternoon

Kánikula délután

Sonny Wortzik

Sidney Lumet

1977. szeptember 17.

Bobby Deerfield

Bobby Deerfield

Bobby Deerfield

Sydney Pollack

1979. június 29.

And Justice for All

....és légyen igazság

Arthur Kirkland

Norman Jewison

1980. február 8.

Cruising

Portyán

Steve Burns

William Friedkin

1982. június 18.

Author! Author!

Szerző! Szerző!

Ivan Travelian

Arthur Hiller

1983. december 9.

Scarface

A sebhelyesarcú

Tony Montana

Brian De Palma

1985. június 30.

Revolution

Amerika háborúban

Tom Dobb

Hugh Hudson

1989. szeptember 15.

Sea of Love

A szerelem tengere

Frank Keller nyomozó

Harold Becker

1990

The Local Stigmatic

A kiközösített

Graham

David F. Wheeler

1990. június 15.

Dick Tracy

Dick Tracy

Nagymenő

Warren Beatty

1990. december 25.

The Godfather Part III

A Keresztapa III.

Michael Corleone

Francis Ford Coppola

1991. október 11.

Frankie and Johnny

Krumplirózsa

Johnny

Garry Marshall

1992. szeptember 30.

Glengarry Glen Ross

Glengarry Glen Ross

Richard "Ricky" Roma

James Foley

1992. december 23.

Scent of a Woman

Egy asszony illata

Frank Slade alezredes

Martin Brest

1993. november 10.

Carlito's Way

Carlito útja

Carlito "Charlie" Brigante

Brian De Palma

1995. november 22.

Two Bits

Egy nap a mozi

Gitano Sabatoni

James Foley

1995. december 15.

Heat

Szemtől szemben

Vincent Hanna

Michael Mann

1996. február 16.

City Hall

Minden gyanú felett

John Pappas polgármester

Harold Becker

1996. július 5.

Looking for Richard

Richard nyomában

III. Richard

Al Pacino

1997. február 28.

Donnie Brasco

Fedőneve:Donnie Brasco

Benjamin "Lefty" Ruggiero

Mike Newell

1997. október 17.

The Devil's Advocate

Az ördög ügyvédje

John Milton

Taylor Hackford

1999. november 5.

The Insider

A bennfentes

Lowell Bergman

Michael Mann

1999. december 16.

Any Given Sunday

Minden héten háború

Tony D'Amato

Oliver Stone

2000

Chinese Coffee

 

Harry Levine

Al Pacino

2002. május 3.

Insomnia

Álmatlanság

Will Dormer nyomozó

Christopher Nolan

2002. augusztus 23.

S1m0ne

S1m0ne

Viktor Taransky

Andrew Niccol

2002. október 11.

People I Know

Ismerős játékok

Eli Wurman

Daniel Algrant

2003. január 25.

The Recruit

Beavatás

Walter Burke

Roger Donaldson

2003. augusztus 8.

Gigli

Gengszter románc

Starkman

Martin Brest

2003. december 7.

Angels in America

Angyalok Amerikában (TV film)

Roy Marcus Cohn

Mike Nichols

2004. szeptember 3.

The Merchant of Venice

A velencei kalmár

Shylock

Michael Radford

2005. október 7.

Two for the Money

Pénz beszél

Walter Abrams

D.J. Caruso

2007

88 Minutes

88 perc

Jack Gramm

Jon Avnet

2007

Ocean's Thirteen

Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik

Willie Banks

Steven Soderbergh

2008

Righteous Kill

Jogos gyilkosság

David Fisk nyomozó

Jon Avnet

2009

Rififi

 

 

Harold Becker

2009

Dali & I: The Surreal Story

 

Salvador Dali

Andrew Niccol

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Lift myocyte hernial congested specimen.

(ufegoyeb, 2019.03.30 11:27)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> lez.flii.roa.eoldal.hu.cro.ad http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

As bad companies my anastomoses.

(iaromifupo, 2019.03.30 07:34)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> qws.xbtv.roa.eoldal.hu.kyc.vd http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/